Placuszki amerykańskie
Trochę inna odmiana kanadyjskich pancakes, bardziej amerykańska, mniej słodka. Placuszki smażymy na maśle, więc są niezwykle aromatyczne, do tego puchate, moje dziecko uwielbia je jako danie obiadowe. Pyszne są z kwaskową konfiturą (u nas była morelowo-wiśniowa domowej roboty), osobiście lubię je – podobnie jak pancakes – z syropem klonowym.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- półtorej szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- łyżka roztopionego masła (nie zastępujemy tutaj masła margaryną)
- szczypta soli
- masło do smażenia
- konfitura, dżem, syrop klonowy lub po prostu cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto miksujemy mikserem tak, by powstało gęste ciasto. Odstawiamy na pół godziny.
2. Na rozgrzanej patelni (teflonowej) roztapiamy odrobinę masła. Lejemy ciasto w formie małych placuszków zachowując małe odległości pomiędzy nimi. Smażymy z obu stron na rumiano.