Przepisy

Placuszki amerykańskie




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Placuszki amerykańskie

Print Friendly, PDF & Email

Trochę inna odmiana kanadyjskich pancakes, bardziej amerykańska, mniej słodka. Placuszki smażymy na maśle, więc są niezwykle aromatyczne, do tego puchate, moje dziecko uwielbia je jako danie obiadowe. Pyszne są z kwaskową konfiturą (u nas była morelowo-wiśniowa domowej roboty), osobiście lubię je – podobnie jak pancakes – z syropem klonowym.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • półtorej szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • łyżka roztopionego masła (nie zastępujemy tutaj masła margaryną)
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • konfitura, dżem, syrop klonowy lub po prostu cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto miksujemy mikserem tak, by powstało gęste ciasto. Odstawiamy na pół godziny.

2. Na rozgrzanej patelni (teflonowej) roztapiamy odrobinę masła. Lejemy ciasto w formie małych placuszków zachowując małe odległości pomiędzy nimi. Smażymy z obu stron na rumiano.

Naleśniki, placuszki, grzanki