Przepisy

Ciasto czekoladowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Wilgotne, mocno czekoladowe, dość ciężkie, z kawałkami czekolady w środku i wiórkami z czekolady na górze – prawdziwa gratka dla każdego smakosza czekolady. Do tego podczas pieczenia pachnie czekoladą w całym domu, wręcz nie mogłam się doczekać, kiedy kawałeczek ukroję. Polecam na Bożonarodzeniowe stoły.

Składniki:

  • 40 g ciemnego kakao (prawdziwego, nie rozpuszczalnego)
  • 210 g białego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g rozpuszczonej i przestudzonej Kasi (lub masła)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 całe jajka
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki śmietany (18%)
  • pół szklanki wrzącej wody
  • pół tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • pół tabliczki białej czekolady (50 g)

Na górę ciasta:

  • pół szklanki wody
  • 90-100 g cukru
  • łyżeczka ciemnego kakao
  • 35 g czekolady (po pół gorzkiej i mlecznej)

Wykonanie:

1. Mąkę mieszamy z sodą, kakao, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka, margarynę, oraz śmietanę. Miksujemy najpierw na wolnych obrotach, później na szybszych.

2. Czekolady siekamy na kawałki, mieszamy razem.

3. Do ciasta stopniowo dolewamy po troszku wrzącej wody i miksujemy na wolnych obrotach. Kiedy wlejemy całą wodę, miksujemy przez minutę na szybkich obrotach. Wsypujemy kawałki czekolady i mieszamy.

4. Formę do ciasta, keksówkę (ok. 21x12cm) smarujemy margaryną lub masłem i wysypujemy tarta bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach i zostawiamy do późniejszego posypania.

6. Na mniej więcej pół godziny przed końcem pieczenia, zagotowujemy wodę z cukrem i kakao. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut. Woda powinna wyparować, pozostawiając dość gęsty syrop. Takim syropem, ciepłym, polewamy jeszcze gorące ciasto po upieczeniu i zostawiamy. Syrop częściowo wsiąknie w ciasto, częściowo zostanie na wierzchu jako skorupka. Kiedy ciasto trochę przestygnie, posypujemy je tartą czekoladą. Kroimy, kiedy wystygnie, na świeżo ciężko się je kroi.

Ciasta i deseryNa Boże Narodzenie