Pizza
Doskonała alternatywa pizzy zakupionej w pizzerii. Pyszne ciasto, dodatki wedle gustu i smaku, do tego żadnych konserwantów, żadnych polepszaczy smaku i o wiele taniej. Wprawdzie Dzień Pizzy obchodziliśmy 9 lutego, jednak w tygodniu nie miałam jak upiec pizzy, dlatego pojawiła się na naszym spóźnionym obiedzie dopiero wczoraj.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 50 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody
Na wierzch:
- sos boloński
- 4 średnie pieczarki
- 300 g tartego żółtego sera (np. mozzarella)
- 5 plastrów szynki
- 4 plastry salami
- opcjonalnie boczek, papryka, oliwki – co kto lubi
Wykonanie:
1. Drożdże wkruszamy do szklanki wody, rozcieramy.
2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży (nie wymaga rośnięcia), sól, pieprz do smaku oraz olej. Zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby dolewając ciepłej wody. Powinno być elastyczne. Jeśli chcemy, by pizza była chrupiąca, ciasto powinno być lekko wilgotne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, biorąc o 1/3 mniej wody niż podano na opakowaniu. Smarujemy ciasto sosem.
4. Na sosie układamy starte pieczarki, starty ser, wędlinę i wszelkie dodatki, jakie przygotowaliśmy.
5. Pizzę pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.