Przepisy

Chałka drożdżowa




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Chałka drożdżowa

Print Friendly, PDF & Email

Pyszna świeżutka, jeszcze ciepła z prawdziwym masełkiem albo bez dodatków do szklanki ciepłego mleka lub gorącej czekolady. Moje dziecko zjada na sucho jak ciasto. Sama chałka nie jest za słodka, za to posypana słodką kruszonką, smakuje wyśmienicie. Jest smaczniejsza niż kupiona w piekarni i ma się pewność, że jest pieczona bez spulchniaczy i ulepszaczy.

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 500 g mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasia (lub masła)
  • 5 łyżek wody

Na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka margaryny
  • 2-3 łyżeczki cukru

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do miski, rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, jedno roztrzepane jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli, rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wyrabiamy. Najpierw mikserem, a potem rękami. Ciasto jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy w wałek. Wałki powinny mieć podobną grubość i długość. Z wałków zaplatamy warkocz, sklejamy krańce i kładziemy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

4. Przygotowujemy kruszonkę, rozcierając składniki palcami aż powstaną grudki.

5. Chałkę smarujemy żółtkiem jaja i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperturze 180-200 stopni Celsjusza.

Bułki i bułeczkiChleby na drożdżach