Przepisy

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Puszyste, z kwaskową nutą czerwonej porzeczki i słodyczą lukru, a do tego z wierzchu chrupiące za sprawą kruszonki – czy może by coś lepszego?

Składniki:

  • 80g świeżych drożdży
  • dwie szklanki ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 550g mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 dodatkowe łyżki cukru
  • 200g masła lub margaryny Kasia
  • szklanka do półtorej czerwonych porzeczek (już obranych)

Na lukier:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wody

Na kruszonkę:

  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (lub pszennej)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 50g margaryny Kasia lub masła

Wykonanie:

1. Do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru i mieszamy. Wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i rozcieramy razem. Odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.

2. Masło topimy w mikrofalówce lub w rondelku i odstawiamy, by przestygło.

3. Porzeczki zasypujemy 2 dodatkowymi łyżkami cukru i odstawiamy do lodówki.

4. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, żółtka i resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Zagniatamy ręką. Do wyrobionego ciasta wlewamy masło i zarabiamy dalej, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Wyrabiamy dalej. Dobrze wyrobione ciasto bez problemu odchodzi od rąk i od miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

5. Do miski wrzucamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę krupczatkę. Rozcieramy palcami aż powstaną grudki, po czym wstawiamy do lodówki.

6. Po godzinie ciasto mieszamy, tym razem tylko przez chwilę. Blachę (ok. 40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wykładamy równomiernie porzeczki, po czym całość posypujemy kruszonką.

7. Nagrzewamy piekarnik do około 180-200 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut w gorącym piekarniku.

8. Z cukru pudru i wody ucieramy lukier. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasta i desery