Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką
Puszyste, z kwaskową nutą czerwonej porzeczki i słodyczą lukru, a do tego z wierzchu chrupiące za sprawą kruszonki – czy może by coś lepszego?
Składniki:
- 80g świeżych drożdży
- dwie szklanki ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 550g mąki pszennej
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 dodatkowe łyżki cukru
- 200g masła lub margaryny Kasia
- szklanka do półtorej czerwonych porzeczek (już obranych)
Na lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki wody
Na kruszonkę:
- 4-5 łyżek mąki krupczatki (lub pszennej)
- 4 łyżeczki cukru
- 50g margaryny Kasia lub masła
Wykonanie:
1. Do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru i mieszamy. Wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i rozcieramy razem. Odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.
2. Masło topimy w mikrofalówce lub w rondelku i odstawiamy, by przestygło.
3. Porzeczki zasypujemy 2 dodatkowymi łyżkami cukru i odstawiamy do lodówki.
4. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, żółtka i resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Zagniatamy ręką. Do wyrobionego ciasta wlewamy masło i zarabiamy dalej, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Wyrabiamy dalej. Dobrze wyrobione ciasto bez problemu odchodzi od rąk i od miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Do miski wrzucamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę krupczatkę. Rozcieramy palcami aż powstaną grudki, po czym wstawiamy do lodówki.
6. Po godzinie ciasto mieszamy, tym razem tylko przez chwilę. Blachę (ok. 40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wykładamy równomiernie porzeczki, po czym całość posypujemy kruszonką.
7. Nagrzewamy piekarnik do około 180-200 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut w gorącym piekarniku.
8. Z cukru pudru i wody ucieramy lukier. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.