Przepisy

Muffinki porzeczkowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Muffinki porzeczkowe

Print Friendly, PDF & Email

Po kompocie, przyszedł w końcu czas na muffinki. Dziecko pomogło mi zdjąć porzeczki z gałązek i upiekłyśmy razem lekko kwaskowe muffiny, ze słodką, chrupiącą kruszonką na wierzchu – bardzo smaczne zestawienie. Jeśli będziecie je piec w zwykłej blaszce (nie silikonowej), użyjcie papilotek, inaczej ciężko będzie je wyjąć.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 80g margaryny Kasia
  • 1 jajko
  • pełna szklanka czerwonych porzeczek

Na kruszonkę:

  • 20g margaryny Kasia
  • 20g brązowego cukru
  • 20g mąki krupczatki

Wykonanie:

1. W jednej misce mieszamy składniki suche.

2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. W drugiej misce miksujemy jajo z jogurtem i chłodną margaryną.

3. Suche składniki wsypujemy do mokrych, miksujemy. Dodajemy porzeczki, mieszamy.

4. Blaszkę wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Wierzch każdej posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę rozcieramy palcami w miseczce, aż powstaną grudki).

5. Muffiny pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Muffinki i babeczki