Kompot z czerwonej porzeczki

Orzeźwiający, lekko kwaskowy, o intensywnym smaku. Można go ugotować z dodatkiem 2-3 goździków lub podać z listkami mięty. Nam najbardziej smakuje bez dodatków, jedynie dosłodzony. Tak więc narwałam wczoraj czerwonej porzeczki z myślą o muffinkach, ale jakoś tak dużo jej się zrobiło, że ugotowałam jeszcze kompot.
Składniki:
- 0,5kg czerwonej porzeczki
- cukier do smaku (u mnie ok. 4 łyżek)
Wykonanie:
1. Porzeczki wrzucamy do sita, przelewamy ciepłą wodą.
2. Owoce zdejmujemy z gałązek, wrzucamy je do garnka. Zalewamy zimną wodą tak, by były zakryte.
3. Gotujemy około 10 minut od zagotowania, na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i dosładzamy wedle gustu (można też wsypać do kompotu cukier wanilinowy). Kompot jest przepyszny schłodzony, zwłaszcza kiedy dokuczają upały.