Przepisy

Ciasto porzeczkowe z kruszonką




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasto porzeczkowe z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Pyszne połączenie kwaskowych porzeczek ze słodkim ciastem, a do kompletu jeszcze chrupiąca kruszonka, którą obficie ciasto posypałam. Uwielbiam takie połączenie – niby zwykłe ciasto, ale w smaku po prostu pycha. Upiekłam wczoraj, mimo remontu w kuchni 😉

Składniki:

  • 260g mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 140g białego cukru
  • 200g margaryny Kasia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 250-300g porzeczek

Na kruszonkę:

  • 35g mąki pszennej lub krupczatki
  • 15g cukru białego
  • 15g cukru brązowego
  • 20g margaryny Kasia

Wykonanie:

1. Porzeczki płuczemy na sicie, obieramy z gałązek i zostawiamy do obcieknięcia.

2. Miękką margarynę ucieramy z cukrami. Po kolei wbijamy po jajku, ciągle ucierając.

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy do masy, ucierając na małych obrotach.

4. Składniki przeznaczone na kruszonkę mieszamy w misce. Najwygodniej jest ucierać widelcem – aż powstaną grudki.

5. Blaszkę (tortownicę o średnicy ok. 22cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wylewamy do niej ciasto. W miarę równomiernie wykładamy na nim porzeczki i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza.

Ciasta i desery