Przepisy

Kotleciki w panierce sezamowej




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kotleciki w panierce sezamowej

Print Friendly, PDF & Email

Robiłam ostatnio na obiad zwykłe kotlety z piersi kurczaka. Miały być całkiem zwyczajnie panierowane w bułce tartej… Niestety okazało się, że bułki tartej w domu brak. Tak więc użyłam mąki pszennej i ziaren sezamu w proporcjach 1:1. Wyszło smaczne, chrupiące zestawienie i soczyste mięso.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Wykonanie:

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kotleciki. Oprószamy je przyprawami i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

2. W miseczce roztrzepujemy jajo. W drugiej misce mieszamy mąkę z sezamem.

3. Kotlety panierujemy w jajku i mące, po czym smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Pyszne z mizerią lub sałatą.

Z mięs