Przepisy

Kotlety mielone z pomidorami




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kotlety mielone z pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

Kotlety mielone z dodatkiem drobno pokrojonego pomidora i szczypiorku. Ciekawy smak, nieco ostrzej doprawione, jedliśmy z fasolką szparagową i puree ziemniaczanym. Zasmakowały mojej córce.

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego (mieszanego)
  • 1 średni pomidor
  • pół pęczka szczypiorku
  • bułka tarta
  • sucha kajzerka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo utarty)
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku.

2. Pomidora parzymy i ściągamy skórę. Szatkujemy go w drobną kosteczkę. Szczypior siekamy.

3. Bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy również pomidora, szczypior, jajko, trochę tartej bułki oraz soli i pieprzu do smaku. Wyrabiamy masę.

4. W miseczce mieszamy bułkę tartą i mąkę w proporcjach 1:1 oraz sezam. Mieszamy.

5. Z masy mięsnej formujemy kotlety (jeśli się rozpadają, dodajemy jeszcze bułki tartej i wyrabiamy dodatkową chwilę). Kotlety panierujemy w mieszance mąki, bułki i sezamu. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano.

Z mięs