Mielone mięsno-warzywne
Smaczne kotlety na wpół mięsne, na wpół marchewkowo-groszkowe, troszkę podsmażone, troszkę podduszone. Pyszne z frytkami z blachy i z kalafiorem.
Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- szklanka ugotowanej marchewki z groszkiem
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka w proszku (słodka)
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, pieprz i sól do smaku oraz ugotowaną marchewkę z groszkiem. Wyrabiamy mięso, najlepiej i najwygodniej ręką. Dodajemy odciśniętą bułkę i wyrabiamy ponownie.
2. Wilgotnymi dłońmi forujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
3. Przekładamy kotlety do wysokiego garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i z surówkami.