Parówki w cieście
Pomysł na parówki inne niż zwykle i choć połączenie parówek z ciastem drożdżowym może wydać się dziwne, w smaku są wyśmienite. Koniecznie z ketchupem.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 1 całe jajo
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka oleju
- 7-8 parówek bez osłonek
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do mąki. Dodajemy żółtko, śmietanę, olej oraz sól do smaku i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na placek. Smarujemy go rozbełtanym białkiem i tniemy na paski (tyle pasków, ile mamy parówek). Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej olejem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoto. Podajemy z ketchupem.