Przepisy

Chleb żytni




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Chleb żytni

Print Friendly, PDF & Email

Jest to chleb pieczony z tych samych składników, z których piekę żytnie bułki. Zwiększyłam tylko o połowę ich ilość. Pyszny, pachnący i zdrowy chleb upieczony z samych naturalnych składników. Przepyszny z wędlinami i serami.

Składniki:

  • 400g mąki żytniej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (nie jest konieczny)
  • 20g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki otrębów pszennych (nie są konieczne)
  • 2-3 łyżki płatków owsianych do posypania

Wykonanie:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy. W środku robimy zagłębienie. Drożdże wkruszamy do mleka, dosypujemy cukier i rozcieramy. Całość wlewamy delikatnie do zagłębienia w mące i odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.

2. Zarabiamy. Dolewamy wodę, wsypujemy otręby i wyrabiamy ciasto. Jeśli zbyt się klei do rąk, dodajemy po troszku mąki, jeśli jest zbyt suche, dolewamy wody. Starajmy się jednak nie dosypywać niepotrzebnie zbyt dużej ilości mąki, bo chleb wyjdzie nam za twardy i będzie pękał. Ciasto z mąki żytniej ma się kleić. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej, by wyrosło.

3. Blat posypujemy lekko mąką i wyrabiamy ciasto przez chwilkę. Formujemy bochenek, lekko podłużny. Foremkę keksówkę (ok. 26-28 cm długą) wykładamy papierem do pieczenia. Nacinamy nożem umoczonym w ciepłej wodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

4. Piekarnik nagrzewamy do 220-230 stopni Celsjusza. Na samo dno piekarnika wstawiamy blaszkę lub formę żaroodporną i wlewamy do niej szklankę wody. Chleb smarujemy ciepłą wodą, posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut. Zostawiamy w piekarniku na 10 minut, po czym wyjmujemy chleb z formy i studzimy na metalowej kratce.

Chleby na drożdżach