Dukanowskie pałki z kurczaka
Dozwolone w diecie Dukana o każdej porze i w każdej ilości. Osobiście bardzo je lubię na zimno, jako przekąskę do zaspokojenia lekkiego głodu, nawet późnym wieczorem. Zawsze staram się mieć w lodówce kilka zimnych pałek, zwłaszcza, że podjada je również mój mąż (choć na diecie nie był, nie jest i raczej nie będzie). Jest to po prostu świetna przekąska dla każdego, również dla tych, którzy nie są na diecie.
Składniki:
- 6-8 pałek z kurczaka
- sól lub sos sojowy
- papryka w proszku (ja używam słodkiej albo można też zastosować ostrą)
- czosnek granulowany (nie jest konieczny)
- opcjonalnie cebula
Wykonanie:
1. Z pałek ściągamy skórę, po czym je myjemy. Skrapiamy sosem sojowym lub lekko solimy. Oprószamy papryką i czosnkiem, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Po półgodzinie układamy pałki na blaszce wyłożonej folią, na każdej możemy ułożyć krążek cebuli (ja tak robię od czasu do czasu). Mięso pieczemy godzinę w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza.