Przepisy

Pulpety w sosie pomidorowym




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Pulpety w sosie pomidorowym

Print Friendly, PDF & Email

Smaczna odmiana dla lubiących mięso mielone w każdej postaci. Do tych lubiących mielone zalicza się choćby mój mąż 😉 Dla niego otoczka nie ma większego znaczenia, jeśli w tej otoczce będzie cokolwiek z mielonego mięsa. Tak więc dzisiaj serwuję pulpety z pomidorowym sosem i surówkę.

Składniki:

  • 400-450g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego bądź mieszanego)
  • czerstwa bułka kajzerka lub grahamka
  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko
  • gruby szczypior
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • puszka pomidorów w sosie własnym (ok. 400g)
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia marchew
  • płaska łyżeczka oregano
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • świeżo utarty czarny pieprz
  • czosnek granulowany
  • sól

Wykonanie:

1. Bułkę namaczamy w wodzie.

2. Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości.

3. Mięso wkładamy do miski. Wbijamy jajko, wsypujemy 3-4 łyżki bułki tartej, grubo posiekany szczypior oraz odciśniętą bułkę. Wyrabiamy masę mięsną, doprawiamy lekko solą i pieprzem.

4. Cebule siekamy na drobno, podsmażamy na oleju. Obsypujemy ją leciutko granulowanym czosnkiem i smażymy na wolnym ogniu przez około kwadrans.

5. Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na małym ogniu na oleju, z każdej strony na rumiano.

6. Do cebuli wlewamy pomidory z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy ugotowaną, miękką marchew, doprawiamy oregano, czarnym, świeżo utartym pieprzem oraz w miarę potrzeby – solą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać kilka łyżek wody. Dusimy kilkanaście minut na małym ogniu.

7. Usmażone kotlety przekładamy do garnka, zalewamy sosem, przykrywamy, żeby się lekko „przegryzły”. Podajemy z ziemniakami i surówkami lub zieloną sałatą.

Z mięs