Pulpety w pieczarkach
Bardzo smaczne, idealne do ziemniaczanego puree albo do makaronu. Sycące danie obiadowe dla każdego amatora mielonego mięsa.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z drobiu
- sos grzybowy (np. Fix Knorr)
- 500 g pieczarek, jak najdrobniejszych
- czerstwa kajzerka lub dwie kromki chleba tostowego
- 5-6 łyżek bułki tartej
- opcjonalnie dowolna panierka do mielonego
Wykonanie:
1. Pieczarki myjemy. Duże kroimy na dwie lub cztery części, małe zostawiamy w całości. Podsmażamy na maśle lub margarynie, na dużym ogniu, póki nie wyparuje woda.
2. Mięso mielone wyrabiamy z rozmoczoną bułką, 3 łyżkami bułki tartej, solą i pieprzem do smaku (ja jeszcze dodaję odrobinę wegety). Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w reszcie bułki tartej wymieszanej z wybraną panierką (ja użyłam Fixa Knorra „Gołąbki bez zawijania”). Smażymy na rumiano. Usmażone przekładamy do garnka.
3. Rozrabiamy sos według przepisu na opakowaniu, zalewamy nim pulpeciki i dusimy razem przez 10 minut. Dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez kolejny kwadrans.
4. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.