Rogaliki drożdżowe
Ten przepis zawsze się sprawdza, kiedy mamy w domu ochotę na coś słodkiego, smacznego i do zrobienia na szybko, bo wszystkie składniki potrzebne do upieczenia tych rogalików na ogół mam w domu. Dlatego też często goszczą u nas w postaci niedzielnego deseru, a najpyszniejsze są jeszcze ciepłe.
Składniki:
- 65 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 10 dag masła (lub Kasi)
- 2 dag świeżych drożdży
- 3 jaja
- szklanka mleka
- duży słoik konfitur (wiśniowych, jagodowych, truskawkowych, wedle gustu)
Wykonanie:
1. Z pokruszonych drożdży, połowy szklanki letniego mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem, roztopionym i ostudzonym masłem, dwoma całymi jajami i resztą mleka. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy drożdżowe ciasto, a kiedy będzie odchodziło od ręki, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około półtora do dwóch centymetrów. Wycinamy z niego trójkąty, na brzegu każdego układamy konfiturę (nie za dużo) i zwijamy do środka, formując rogaliki. Układamy luźno na blasze wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia – osobiście wolę papier). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.
4. Nagrzewamy piekarnik, wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajem i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20-30 minut, pieczemy do zrumienienia. Po wyjęciu można polukrować lub popudrować, w zależności od tego, jak słodkiej użyliśmy konfitury.