Przepisy

Mielone z grzankami




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Mielone z grzankami

Print Friendly, PDF & Email

Drobiowe kotlety mielone z dodatkiem chrupiących grzanek i musztardy, dzięki czemu nie są mdłe, ale wyraziste w smaku i bardzo smaczne. U nas z ziemniaczanym puree i sałatką z pomidorów.

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego z drobiu (może być mielonka indycza)
  • 3 duże kromki chleba pszennego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 lekko czubate łyżeczki musztardy (delikatesowej, bądź sarepskiej)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • całe jajo
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • papryka w proszku
  • masło i oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

1. Kromki chleba kroimy w kostkę i zrumieniamy na suchej, teflonowej patelni na średnim ogniu. Kiedy wyschną i się zrumienią, dodajemy płaską łyżkę masła i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

2. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajo, bułkę tartą, mleko, musztardę i wyrabiamy. Dodajemy grzanki, mieszamy, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem i papryką.

3. Smażymy bez panierki na oliwie wymieszanej z masłem (mniej więcej w proporcji 1:1) na małym ogniu, do zrumienienia z obu stron.

Z mięs