Przepisy

Drożdżówki z marmoladą różaną




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Drożdżówki z marmoladą różaną

Print Friendly, PDF & Email

Słodkie, z chrupiącą kruszonką, polane lukrem, o różanym smaku, są po prostu przepyszne, nie można im się oprzeć.

Składniki na ciasto:

  • 550g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50g świeżych drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki letniej wody
  • 4 łyżki roztopionej margaryny Kasi
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • kilka łyżek mąki krupczatki (może być pszenna)
  • pół margaryny (ok. 110 -120 g)
  • kilka łyżek cukru

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • woda

Dodatkowo:

  • marmolada z róży
  • pół szklanki rodzynek

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki cukru, rozcieramy razem. Wlewamy letnie mleko, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Kiedy odczyn wyrośnie, wsypujemy do niego mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli, cukier oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy wszystko razem, najlepiej i najwygodniej rękami. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy stopioną, ciepłą margarynę i wyrabiamy aż ciasto wypije cały tłuszcz. Przykrywamy wówczas ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy, by wypuściło powietrze i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy litery „T”, kładziemy marmoladę na styku ramion, zawijamy mniejsze paski do środka przykrywając marmoladę i zwijamy, dłuższym paskiem nakrywając drożdżówkę. Możemy też formować rogaliki albo ślimaczki, wedle gustu.

4. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi większe odległości (urosną!). Odstawiamy na pół godziny, by jeszcze podrosły.

5. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Składniki wsypujemy do miski i rozcieramy wszystko palcami tak, by potworzyły się grudki.

6. Każdą drożdżówkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem, posypujemy kruszonką i układamy na wierzchu po kilka rodzynek (rodzynki uprzednio parzymy wrzątkiem i odcedzamy na sitku).

7. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza.

8. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Wsypujemy cukier puder do szklanki i dodajemy stopniowo po małej ilości wody, ucieramy na gęstą, lejącą masę. Drożdżówki dekorujemy lukrem jeszcze gorące.

Drożdżówki i pączki