Przepisy

Naleśniki klasyczne




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Naleśniki klasyczne

Print Friendly, PDF & Email

Jedno z najbardziej chyba ulubionych dań mojej rodziny, zwłaszcza wówczas, kiedy robię naleśniki na słodko, z dodatkiem cukru. W zasadzie robię je na słodko zawsze, poza tymi wypadkami, kiedy smażę naleśniki do krokietów.

Składniki:

  • trochę ponad półtorej szklanki mąki
  • 2 całe jajka
  • szklanka wody (jeśli damy gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste)
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia lub słonina

Do mojej wersji na słodko:

  • nie daję w ogóle soli
  • do powyższych składników 6 łyżeczek cukru
  • cukier wanilinowy lub jeden mały waniliowy Danonek
  • zamiast smalcu możemy do smażenia użyć odrobiny masła

Do podania:

  • bezcukrowe podaję z konfiturą
  • słodkie z konfiturą, cukrem pudrem lub syropem klonowym
  • obie wersje smakują wyśmienicie z twarogiem (do twarogu dodajemy śmietanę lub odrobinę mleka i w zależności od gustu słodzimy lub nie)

Wykonanie:

Najprościej i najszybciej wyrobić naleśniki mikserem. Składniki miksujemy do chwili uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 20 minut, by ciasto „odpoczęło”. Smażymy na rozgrzanej, posmarowanej skąpo tłuszczem patelni (najlepiej teflonowej), wylewając cienką warstwę ciasta na rozgrzany tłuszcz i rozprowadzając je ruchem patelni równo po dnie. Z obu stron smażymy na złoto.

Naleśniki, placuszki, grzanki