Naleśniki klasyczne
Jedno z najbardziej chyba ulubionych dań mojej rodziny, zwłaszcza wówczas, kiedy robię naleśniki na słodko, z dodatkiem cukru. W zasadzie robię je na słodko zawsze, poza tymi wypadkami, kiedy smażę naleśniki do krokietów.
Składniki:
- trochę ponad półtorej szklanki mąki
- 2 całe jajka
- szklanka wody (jeśli damy gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste)
- szklanka mleka
- szczypta soli
- smalec do smażenia lub słonina
Do mojej wersji na słodko:
- nie daję w ogóle soli
- do powyższych składników 6 łyżeczek cukru
- cukier wanilinowy lub jeden mały waniliowy Danonek
- zamiast smalcu możemy do smażenia użyć odrobiny masła
Do podania:
- bezcukrowe podaję z konfiturą
- słodkie z konfiturą, cukrem pudrem lub syropem klonowym
- obie wersje smakują wyśmienicie z twarogiem (do twarogu dodajemy śmietanę lub odrobinę mleka i w zależności od gustu słodzimy lub nie)
Wykonanie:
Najprościej i najszybciej wyrobić naleśniki mikserem. Składniki miksujemy do chwili uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 20 minut, by ciasto „odpoczęło”. Smażymy na rozgrzanej, posmarowanej skąpo tłuszczem patelni (najlepiej teflonowej), wylewając cienką warstwę ciasta na rozgrzany tłuszcz i rozprowadzając je ruchem patelni równo po dnie. Z obu stron smażymy na złoto.