Przepisy

Pancakes z syropem klonowym




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Pancakes z syropem klonowym

Print Friendly, PDF & Email

Puchate i delikatne, pyszne ciepłe i zimne, z dodatkiem syropu klonowego lub konfitur i cukru pudru, wszystko wedle gustu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka maślanki
  • 60g roztopionego prawdziwego masła
  • 3 całe jajka
  • szklanka gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • masło do smażenia
  • syrop klonowy
  • konfitura wiśniowa
  • cukier puder

Wykonanie:

1. Masło roztapiamy w rondelku lub w miseczce w mikrofalówce. Odstawiamy z ognia, by trochę przestygło.

2. W międzyczasie wbijamy jaja do miski, roztrzepujemy mikserem, a gdy masło nieco ostygnie, dodajemy je do roztrzepanych jaj i roztrzepujemy jeszcze raz wszystko razem. Dolewamy wodę oraz maślankę i mieszamy (można oczywiście mikserem). Następnie dosypujemy szczyptę soli, cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.

3. Na małej patelni, na niedużym ogniu, rozgrzewamy odrobinę masła. Wylewamy nieduże porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto lub rumiano (po ok. 1-1,5 minuty).

4. Podajemy polane syropem klonowym. Możemy też placuszki przełożyć konfiturą, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem – tak jada moja córka i jest zachwycona. Można też spróbować wszystkich dodatków jednocześnie, o ile ktoś lubi placuszki na bardzo słodko. Możliwości mamy wiele i możemy w tym temacie poeksperymentować.

Naleśniki, placuszki, grzanki