Pieczone polędwiczki wieprzowe
Niezwykle aromatyczne i kruche mięso, z dodatkiem ziół i przypraw. Polędwiczka wieprzowa nie podwyższa poziomu cholesterolu ani cukru we krwi, jest uznawana za jeden z najzdrowszych rodzajów mięs. Przepyszna pod cebulkową pierzynką, z dodatkiem świeżych surówek oraz puree ziemniaczanym.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 średnie cebule
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczka przyprawy do grilla (klasycznej)
- oliwa z oliwek (u mnie z dodatkiem bazylii)
Wykonanie:
1. Polędwiczki myjemy, osuszamy i wykrawamy z nich białe błony, które ciągną się przez całą ich długość.
2. Zioła i przyprawy mieszamy w miseczce i dodajemy do nich tyle oliwy, by powstała gęsta pasta.
3. Pastą z oliwy i ziół nacieramy polędwiczki z każdej strony, układamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
4. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę (nie za dużo, 1-2 łyżki) i obsmażamy polędwiczki z każdej strony po 5-8 minut.
5. W międzyczasie kroimy cebule w talarki.
6. Polędwiczki układamy w formie (u mnie blaszana, ale może być też szklana żaroodporna).
7. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa smażymy cebule, posypując je odrobiną słodkiej papryki w proszku.
8. Podsmażoną cebulę układamy na mięsie. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45-50 minut.
9. Po wyjęciu polędwicy z piekarnika odstawiamy ją na 10 minut i kroimy dopiero po upływie tego czasu. Można do niej przygotować dowolny sos (pieczeniowy, pieczarkowy lub śmietanowy z koperkiem)
10. Tak upieczona polędwica jest również przepyszna na zimno na kanapki z sosem tatarskim lub czosnkowym.