Przepisy

Pieczone polędwiczki wieprzowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Print Friendly, PDF & Email

Niezwykle aromatyczne i kruche mięso, z dodatkiem ziół i przypraw. Polędwiczka wieprzowa nie podwyższa poziomu cholesterolu ani cukru we krwi, jest uznawana za jeden z najzdrowszych rodzajów mięs. Przepyszna pod cebulkową pierzynką, z dodatkiem świeżych surówek oraz puree ziemniaczanym.

 
Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczka przyprawy do grilla (klasycznej)
  • oliwa z oliwek (u mnie z dodatkiem bazylii)

Wykonanie:

1. Polędwiczki myjemy, osuszamy i wykrawamy z nich białe błony, które ciągną się przez całą ich długość.

2. Zioła i przyprawy mieszamy w miseczce i dodajemy do nich tyle oliwy, by powstała gęsta pasta.

3. Pastą z oliwy i ziół nacieramy polędwiczki z każdej strony, układamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

4. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę (nie za dużo, 1-2 łyżki) i obsmażamy polędwiczki z każdej strony po 5-8 minut.

5. W międzyczasie kroimy cebule w talarki.

6. Polędwiczki układamy w formie (u mnie blaszana, ale może być też szklana żaroodporna).

7. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa smażymy cebule, posypując je odrobiną słodkiej papryki w proszku.

8. Podsmażoną cebulę układamy na mięsie. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45-50 minut.

9. Po wyjęciu polędwicy z piekarnika odstawiamy ją na 10 minut i kroimy dopiero po upływie tego czasu. Można do niej przygotować dowolny sos (pieczeniowy, pieczarkowy lub śmietanowy z koperkiem)

10. Tak upieczona polędwica jest również przepyszna na zimno na kanapki z sosem tatarskim lub czosnkowym.

Z mięs