Przepisy

Mintaj w panierce




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Mintaj w panierce

Print Friendly, PDF & Email

 

Chuda i pyszna rybka z patelni, w prostej, ale bardzo smacznej panierce. Do tego ziemniaki z wody lub puree i coleslaw. Oczywiście możecie jeść ją w towarzystwie przeróżnych surówek, jakie tylko lubicie, pasuje tu wszystko.

 
Składniki:

  • 3 płaty mintaja
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:

1. Rybę myjemy i osuszamy. Jeśli płaty są bardzo duże, możemy przekroić je na pół.

2. Płaty solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny.

3. Do jednego talerza wbijamy jajko, dolewamy do niego mleko i mieszamy.

4. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, dodajemy do niej paprykę i czosnek i mieszamy.

5. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w mące, potem jeszcze raz w jajku (z jednej strony) i w mące.

6. Smażymy na gorącym oleju, z obu stron na złoto.

Ryby