Mintaj w panierce
Chuda i pyszna rybka z patelni, w prostej, ale bardzo smacznej panierce. Do tego ziemniaki z wody lub puree i coleslaw. Oczywiście możecie jeść ją w towarzystwie przeróżnych surówek, jakie tylko lubicie, pasuje tu wszystko.
Składniki:
- 3 płaty mintaja
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
1. Rybę myjemy i osuszamy. Jeśli płaty są bardzo duże, możemy przekroić je na pół.
2. Płaty solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny.
3. Do jednego talerza wbijamy jajko, dolewamy do niego mleko i mieszamy.
4. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, dodajemy do niej paprykę i czosnek i mieszamy.
5. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w mące, potem jeszcze raz w jajku (z jednej strony) i w mące.
6. Smażymy na gorącym oleju, z obu stron na złoto.