Przepisy

Chrupiące warzywne placuszki




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Chrupiące warzywne placuszki

Print Friendly, PDF & Email

Bardzo smaczne, chrupiące, idealne na podwieczorek, a nawet na obiad. Pasuje do nich kwaśna śmietana lub jogurt – w obu konfiguracjach będą smakowały.

 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku (na przykład słodka czerwona papryka)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do osączania

Wykonanie:

1. Warzywa myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (marchewki obieramy ze skórki, cukinii obierać nie trzeba).

2. Do warzyw dodajemy mąkę, przyprawy i jajo, mieszamy masę widelcem, aż wszystko się połączy.

3. Placuszki kładziemy łyżką na gorący olej i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron (podobnie jak placki ziemniaczane).

4. Placuszki zdejmujemy z patelni i układamy na papierowych ręcznikach, by wsiąkł w nie nadmiar tłuszczu.

5. Podajemy gorące.

Naleśniki, placuszki, grzanki