Chrupiące warzywne placuszki
Bardzo smaczne, chrupiące, idealne na podwieczorek, a nawet na obiad. Pasuje do nich kwaśna śmietana lub jogurt – w obu konfiguracjach będą smakowały.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz i inne przyprawy do smaku (na przykład słodka czerwona papryka)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 całe jajko
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do osączania
Wykonanie:
1. Warzywa myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (marchewki obieramy ze skórki, cukinii obierać nie trzeba).
2. Do warzyw dodajemy mąkę, przyprawy i jajo, mieszamy masę widelcem, aż wszystko się połączy.
3. Placuszki kładziemy łyżką na gorący olej i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron (podobnie jak placki ziemniaczane).
4. Placuszki zdejmujemy z patelni i układamy na papierowych ręcznikach, by wsiąkł w nie nadmiar tłuszczu.
5. Podajemy gorące.