Przepisy

Zupa ogórkowa




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Zupa ogórkowa

Print Friendly, PDF & Email

Zupa jak u mamy. Z mnóstwem ogórków, aromatyczna, pyszna. Uwielbiam takie domowe, nie wydziwiane zupy.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • pół małego selera
  • pół pietruszki
  • por
  • kawałeczek piersi z kurczaka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 8-9 kwaszonych ogórków (twardych)
  • śmietanka 12%
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Warzywa (poza ziemniakami) obieramy i zalewamy wodą. Odrobinę solimy.

2. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i dodajemy do warzyw.

3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

4. Ogórki w całości (ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5. Kiedy warzywa będą półtwarde, wyjmujemy je z wody i kroimy w kostkę. Por kroimy w talarki.

6. Mięso również kroimy na kawałki i wrzucamy do wywaru. Zmniejszamy ogień i dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż zmiękną. Wtedy dodajemy starte ogórki wraz z sokiem (zawsze najpierw ziemniaki, potem ogórki, inaczej ziemniaki nam się nie ugotują). Gotujemy około 10-15 minut.

7. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut, w miarę potrzeby dolewając odrobinę wrzątku.

8. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.

9. Zaciągamy śmietanką dopiero na talerzach.

Zupy