Przepisy

Gołąbki bez zawijania




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Gołąbki bez zawijania

Print Friendly, PDF & Email

Pyszne, mięciutkie i soczyste – takie właśnie są te gołąbki, choć nie zawijamy ich w liście kapusty. Pysznie komponują się z ziemniakami, pszennym pieczywem i innymi dodatkami. Polecam jako danie obiadowe.

Składniki:

  • ok. 1kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie ok. 800g mięsa z szynki i 200g udźca z indyka)
  • duża kapusta pekińska lub dwie mniejsze (u mnie 1,5kg)
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 700g passaty pomidorowej (u mnie Sottile Gusto, passata z czosnkiem)
  • mąka pszenna do obtoczenia kotlecików
  • olej lub oliwa do smażenia
  • szklanka surowego ryżu
  • opcjonalnie: bułka tarta
  • ok. 1 litra bulionu, rosołu lub rosołu z kostek rosołowych
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Mięso wrzucamy do miski.

3. Z kapusty wykrawamy głąb. 1/2 kapusty drobniutko szatkujemy, ścieramy na tarce bądź blendujemy na drobno. Lekko solimy i odstawiamy na 20-30 minut. Resztę kapusty kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem (blanszujemy).

4. Do mięsa dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku.

5. Posypaną solą kapustę mocno uciskamy, a potem odciskamy wodę i dodajemy kapustę do mięsa.

6. Cebule siekamy na drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie na złoto. Usmażoną dodajemy do mięsa.

7. Do mięsa dodajemy również ryż.

8. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Jeśli jest za luźna, można dosypać trochę bułki tartej. Z masy (wilgotnymi dłońmi) formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je lekko w mące pszennej i smażymy na oleju na rumiano z obu stron.

9. Zalaną wrzątkiem kapustę osączamy.

10. Usmażone, rumiane kotlety, układamy w dużym garnku warstwami: warstwa kotlecików, warstwa kapusty. Do całości wlewamy rosół i passatę – jeśli jest jej zbyt mało, uzupełniamy ciepłą wodą. Sos powinien sięgać troszkę ponad mięso.

11. Gołąbki dusimy pod przykryciem, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 30 minut.

12. Do całości można dodać obrane ze skórki pomidory, można też danie doprawić oregano.

Z mięs