Szaszłyki
Pieczone, bez nadmiaru tłuszczu, z warzywami, a do tego można je robić z dziećmi. Są niskokaloryczne, bardzo aromatyczne i wspaniale pasują zarówno do ziemniaków, jak i frytek. Pyszne jako danie obiadowe lub na kolację.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół średniej cukinii lub jedna mała
- dwie małe cebule
- czerwona papryka
- pomidorki koktajlowe
- przyprawa do grilla (klasyczna)
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, przyprawiamy papryką, czosnkiem i przyprawą do grilla, odstawiamy.
2. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy na cztery i rozdzielamy, cukinię kroimy w plastry, a każdy z nich na cztery części. Paprykę kroimy na kawałki.
3. Na drewniane bądź metalowe patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie mięso i warzywa.
4. Układamy szaszłyki na blasze tak, by swobodnie „wisiały”, czyli opieramy oba końce na blaszce. Skrapiamy całość oliwą.
5. Szaszłyki pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut do zrumienienia.