Przepisy

Szaszłyki




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Szaszłyki

Print Friendly, PDF & Email

Pieczone, bez nadmiaru tłuszczu, z warzywami, a do tego można je robić z dziećmi. Są niskokaloryczne, bardzo aromatyczne i wspaniale pasują zarówno do ziemniaków, jak i frytek. Pyszne jako danie obiadowe lub na kolację.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół średniej cukinii lub jedna mała
  • dwie małe cebule
  • czerwona papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawa do grilla (klasyczna)
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, przyprawiamy papryką, czosnkiem i przyprawą do grilla, odstawiamy.

2. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy na cztery i rozdzielamy, cukinię kroimy w plastry, a każdy z nich na cztery części. Paprykę kroimy na kawałki.

3. Na drewniane bądź metalowe patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie mięso i warzywa.

4. Układamy szaszłyki na blasze tak, by swobodnie „wisiały”, czyli opieramy oba końce na blaszce. Skrapiamy całość oliwą.

5. Szaszłyki pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut do zrumienienia.

Z mięs