Przepisy

Filet z kurczaka smażony z cukinią




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Filet z kurczaka smażony z cukinią

Print Friendly, PDF & Email

Smaczny pomysł na kurczaka z dodatkiem cukinii. Do tego dania możecie dodać każde warzywo, na jakie akurat macie apetyt. My jedliśmy z ziemniakami i dodatkowo pomidorem.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwie małe cukinie lub jedna większa
  • 3 średnie cebule
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo utarty)
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na większe kawałki, wkładamy do miski, posypujemy odrobiną soli, czarnym pieprzem, papryką w proszku i czosnkiem, odstawiamy na 15 minut do lodówki.

2. Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy do niej cukinię i przesmażamy razem. Cukinię skrapiamy sosem sojowym, dodajemy 4-5 łyżek wody i zmniejszamy ogień. Dusimy warzywa przez 10-15 minut.

3. Cukinię z cebulą zsuwamy na połowę patelni, a na drugiej połowie układamy kawałki kurczaka. Smażymy go na rumiano z obu stron, jednocześnie mieszając co jakiś czas cukinię.

4. Podajemy z ziemniakami lub frytkami. Do dania pasują też inne warzywa, choćby pomidory ze szczypiorkiem albo zielona sałata.

Z mięs