Przepisy

Ciasteczka owsiane




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasteczka owsiane

Print Friendly, PDF & Email

Ciasteczka z płatków owsianych, z rodzynkami, migdałami, kandyzowanymi wiśniami, z dodatkiem brązowego cukru i kakao. Na pewno zasmakują dorosłym i dzieciom. Robi się je łatwo, więc jeśli lubicie piec z dziećmi, to są do tego idealne – moja córka dzielnie wszystko mieszała i później lepiła kulki. Ciasteczka są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g miękkiej margaryny Kasia
  • 60g cukru pudru
  • 70g brązowego cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki granulowanego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
  • cukier wanilinowy
  • 180g płatków owsianych
  • 50g słupków migdałowych
  • 3 czubate łyżeczki kakao naturalnego
  • 50-60g bakalii (orzechy, rodzynki, kandyzowane wiśnie)

Wykonanie:

1. Kasię wkładamy do miski, dodajemy cukier puder, brązowy cukier, cukier wanilinowy oraz aromat i miksujemy na szybkich obrotach. Dodajemy jajko, miksujemy.

2. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao oraz resztę składników i mieszamy.

3. Mąkę wsypujemy do masy cukrowej i mieszamy (można mikserem) do połączenia się składników. Zagniatamy rękami na gęstą masę.

4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczając, układamy na blasze.

5. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. W ten sposób studzimy ciasteczka przez około pół godziny. Kiedy z wierzchu stwardnieją, możemy blachę wyjąć.


Ciastka, ciasteczka, czekoladki