Owsiane kamyki
Jeśli lubicie wszelkie ciastka z dodatkiem płatków owsianych, ten przepis jest dla Was. Chrupiące ciasteczka o migdałowym smaku i zapachu, z dodatkiem rodzynek, świetne małe co nieco. Do tego przyrządzić je można bez miksera, szybko i prosto. Pycha!
Składniki:
- 2 szklanki i troszkę płatków owsianych
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- torebka cukru wanilinowego
- pół szklanki mąki pszennej
- niecałe pół szklanki roztopionego masła
- szczypta soli
- pół szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki słupków z migdałów
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
1. Płatki owsiane wsypujemy na patelni i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy lekko zmienią kolor i zaczną intensywniej pachnieć, wyłączamy gaz.
2. Do miski wsypujemy cukier (biały, brązowy i wanilinowy), dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy. Dosypujemy płatki i mieszamy.
3. Do suchych składników dolewamy aromat, masło, dodajemy migdały, rodzynki i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie łyżką, aż powstanie gęsta masa.
4. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.