Przepisy

Owsiane kamyki




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Owsiane kamyki

Print Friendly, PDF & Email

Jeśli lubicie wszelkie ciastka z dodatkiem płatków owsianych, ten przepis jest dla Was. Chrupiące ciasteczka o migdałowym smaku i zapachu, z dodatkiem rodzynek, świetne małe co nieco. Do tego przyrządzić je można bez miksera, szybko i prosto. Pycha!

Składniki:

  • 2 szklanki i troszkę płatków owsianych
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • pół szklanki mąki pszennej
  • niecałe pół szklanki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • pół szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki słupków z migdałów
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

1. Płatki owsiane wsypujemy na patelni i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy lekko zmienią kolor i zaczną intensywniej pachnieć, wyłączamy gaz.

2. Do miski wsypujemy cukier (biały, brązowy i wanilinowy), dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy. Dosypujemy płatki i mieszamy.

3. Do suchych składników dolewamy aromat, masło, dodajemy migdały, rodzynki i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie łyżką, aż powstanie gęsta masa.

4. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki