Ciastka owsiane z białą czekoladą
Kolejny przepis z dodatkiem płatków owsianych, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, z bardzo wyraźnym posmakiem białej czekolady. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, ale kruszeją, kiedy wystygną. Smaczniejsze zimne.
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- torebka cukru wanilinowego
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- ok. 160g białej czekolady
Wykonanie:
1. Płatki owsiane wsypujemy na patelnię i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy się zrumienią i zaczną intensywniej pachnieć, wyłączamy gaz.
2. Do miski wsypujemy cukier (biały, brązowy i wanilinowy), dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy. Dosypujemy płatki i mieszamy.
3. Do suchych składników dolewamy aromat, masło, dodajemy posiekaną lub pokruszoną czekoladę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie łyżką, aż powstanie gęsta masa.
4. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.