Przepisy

Ciastka owsiane z białą czekoladą




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciastka owsiane z białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Kolejny przepis z dodatkiem płatków owsianych, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, z bardzo wyraźnym posmakiem białej czekolady. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, ale kruszeją, kiedy wystygną. Smaczniejsze zimne.

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • ok. 160g białej czekolady

Wykonanie:

1. Płatki owsiane wsypujemy na patelnię i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy się zrumienią i zaczną intensywniej pachnieć, wyłączamy gaz.

2. Do miski wsypujemy cukier (biały, brązowy i wanilinowy), dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy. Dosypujemy płatki i mieszamy.

3. Do suchych składników dolewamy aromat, masło, dodajemy posiekaną lub pokruszoną czekoladę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie łyżką, aż powstanie gęsta masa.

4. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Ciastka, ciasteczka, czekoladki