Grzanki
Nie są to ani placuszki, ani racuchy, nawet jeśli je wizualnie trochę przypominają. Te grzanki to zwykły chleb smażony z jajkiem. Nasz pomysł i sposób na niezbyt już świeże pieczywo. Najlepszy do nich jest krojony lub tostowy chleb, ale nada się każdy, jeśli pokroimy go na niezbyt grube kromki. Można je zjeść z szynką i pomidorem, nam najbardziej smakują bez niczego.
Składniki:
- kilka kromek czerstwego krojonego chleba
- 2 całe jajka
- sól
- czarny mielony pieprz
- masło do smażenia (margaryna się nie nadaje)
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski, bełtamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Można też wsypać trochę słodkiej papryki, czy czosnku granulowanego lub posiekanego szczypiorku – co kto lubi.
2. Każdą kromkę chleba maczamy w jajkach, dociskając widelcem, by dobrze nasiąkła (ale bez przesady).
3. Masło rozgrzewamy na patelni. Kładziemy kromki chleba i smażymy na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony na złoto.