Przepisy

Grzanki




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Grzanki

Print Friendly, PDF & Email

Nie są to ani placuszki, ani racuchy, nawet jeśli je wizualnie trochę przypominają. Te grzanki to zwykły chleb smażony z jajkiem. Nasz pomysł i sposób na niezbyt już świeże pieczywo. Najlepszy do nich jest krojony lub tostowy chleb, ale nada się każdy, jeśli pokroimy go na niezbyt grube kromki. Można je zjeść z szynką i pomidorem, nam najbardziej smakują bez niczego.

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego krojonego chleba
  • 2 całe jajka
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • masło do smażenia (margaryna się nie nadaje)

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do miski, bełtamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Można też wsypać trochę słodkiej papryki, czy czosnku granulowanego lub posiekanego szczypiorku – co kto lubi.

2. Każdą kromkę chleba maczamy w jajkach, dociskając widelcem, by dobrze nasiąkła (ale bez przesady).

3. Masło rozgrzewamy na patelni. Kładziemy kromki chleba i smażymy na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony na złoto.

Naleśniki, placuszki, grzanki