Przepisy

Chleb pszenny




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Chleb pszenny

Print Friendly, PDF & Email

Prosty chleb pszenny, uniwersalnie pasujący jako podstawa do kanapek. Łatwo się go robi, szybko wyrabia i krótko czeka na wyrastanie, ma mięciutki miąższ i jest bardzo smaczny. Niewątpliwą jego zaletą jest to, że nawet na drugi i trzeci dzień nie traci nic ze swej świeżości i miękkości. Przepis (nieco przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z książki „Pieczenie chleba w domu” G.Weindenger i M.Wiener.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej (typ 550)
  • półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 40g miękkiego masła (dałam osełkę)

Wykonanie:

1. Odlewamy pół szklanki mleka, wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy.

2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól, dodajemy miękkie masło oraz resztę ciepłego mleka i wlewamy zaczyn z drożdży (nie musi być wyrośnięty). Miksujemy mikserem końcówkami z hakami do czasu aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Ciasto ponownie miksujemy. Wyjmujemy z miski, formujemy bochenek i kładziemy na blasze wysypanej mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne pół godziny.

4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, chleb smarujemy z wierzchu ciepłą wodą i pieczemy około 40 minut (u mnie było to trochę krócej). Studzimy na kratce.

Chleby na drożdżach