Przepisy

Naleśniki waniliowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Naleśniki waniliowe

Print Friendly, PDF & Email

Kolejne naleśniki, tym razem w odsłonie bardzo waniliowej. Z dodatkiem waniliowego budyniu i cukru wanilinowego, ale jeśli dysponujecie prawdziwym waniliowym cukrem (najlepiej własnej roboty), to bardzo polecam. U nas z dżemem brzoskwiniowym, ale mogą być też podane z dowolną konfiturą lub słodkim twarożkiem.

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • pół opakowania budyniu waniliowego (proszek)
  • cukier wanilinowy
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • odrobina masła do smażenia

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki miksujemy razem przez kilka minut. Ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

2. Smażymy na patelni teflonowej posmarowanej masłem z obu stron na rumiano.

3. Gorące smarujemy dżemem lub twarożkiem i podajemy. Możemy posypać cukrem pudrem.

Naleśniki, placuszki, grzanki