Naleśniki waniliowe
Kolejne naleśniki, tym razem w odsłonie bardzo waniliowej. Z dodatkiem waniliowego budyniu i cukru wanilinowego, ale jeśli dysponujecie prawdziwym waniliowym cukrem (najlepiej własnej roboty), to bardzo polecam. U nas z dżemem brzoskwiniowym, ale mogą być też podane z dowolną konfiturą lub słodkim twarożkiem.
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- pół opakowania budyniu waniliowego (proszek)
- cukier wanilinowy
- 6 łyżeczek cukru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- odrobina masła do smażenia
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki miksujemy razem przez kilka minut. Ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
2. Smażymy na patelni teflonowej posmarowanej masłem z obu stron na rumiano.
3. Gorące smarujemy dżemem lub twarożkiem i podajemy. Możemy posypać cukrem pudrem.