Naleśniki waniliowe z brzoskwiniami
Jeszcze jedna odmiana tak lubianych w mojej rodzinie naleśników, tym razem z małymi modyfikacjami dotyczącymi ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 torebki budyniu waniliowego
- szklanka wody gazowanej
- szklanka mleka
- 8 łyżeczek cukru
- smalec do smażenia lub słonina
- do posmarowania dżem brzoskwiniowy z kawałkami owoców
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawiamy na 20 minut, by ciasto „odpoczęło”. Smażymy na rozgrzanej, posmarowanej skąpo tłuszczem patelni (najlepiej teflonowej), wylewając cienką warstwę ciasta na rozgrzany tłuszcz i rozprowadzając je ruchem patelni równo po dnie. Z obu stron smażymy na złoto. Smarujemy dżemem. Można też posypać cukrem pudrem, jeśli lubimy bardzo słodkie.