Przepisy

Kurczak w kostropatej panierce




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kurczak w kostropatej panierce

Print Friendly, PDF & Email


Pyszny, chrupiący kurczak, bardzo soczysty w środku, o panierce konsystencją przypominającą tę z KFC. Można ją doprawić wedle uznania, co kto lubi.
 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • granulowany czosnek
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki do osączania

Składniki na ciasto:

  • dwa całe jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki kartoflanej (czubate)
  • trochę więcej niż pół łyżeczki soli

Składniki na panierkę:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • trochę więcej niż pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki chili (jeśli lubicie pikantne potrawy, można dać całą łyżeczkę)

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paski i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1-2 godziny. Wyjmujemy z lodówki na przynajmniej pół godziny przed smażeniem.

2. Składniki na ciasto mieszamy i rozcieramy widelcem tak, by pozbyć się grudek.

3. Składniki panierki mieszamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą wsypujemy do dużego słoika.

4. Kurczaka wrzucamy do ciasta, mieszamy.

5. Kawałki kurczaka wyjmujemy z ciasta i wkładamy do słoika z panierką po 6-7 kawałków, zamykamy i mocno wstrząsamy.

6. Wyjmujemy i kładziemy na mocno rozgrzany, dość głęboki olej. Smażymy z każdej strony na rumiano na sporym ogniu. Wyjmujemy z tłuszczu i osączamy na papierowych ręcznikach.

7. Kiedy skończy nam się panierka w słoju, wsypujemy drugą porcję i postępujemy tak samo, aż usmażymy całe mięso.

8. Kurczak jest pyszny na gorąco i na zimno. Na ciepło z ziemniakami lub frytkami, z dodatkiem surówek.

Z mięs