Kurczak w kostropatej panierce
Pyszny, chrupiący kurczak, bardzo soczysty w środku, o panierce konsystencją przypominającą tę z KFC. Można ją doprawić wedle uznania, co kto lubi.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- granulowany czosnek
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
- papierowe ręczniki do osączania
Składniki na ciasto:
- dwa całe jajka
- pół szklanki mleka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki kartoflanej (czubate)
- trochę więcej niż pół łyżeczki soli
Składniki na panierkę:
- 2 szklanki mąki pszennej
- trochę więcej niż pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki chili (jeśli lubicie pikantne potrawy, można dać całą łyżeczkę)
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paski i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1-2 godziny. Wyjmujemy z lodówki na przynajmniej pół godziny przed smażeniem.
2. Składniki na ciasto mieszamy i rozcieramy widelcem tak, by pozbyć się grudek.
3. Składniki panierki mieszamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą wsypujemy do dużego słoika.
4. Kurczaka wrzucamy do ciasta, mieszamy.
5. Kawałki kurczaka wyjmujemy z ciasta i wkładamy do słoika z panierką po 6-7 kawałków, zamykamy i mocno wstrząsamy.
6. Wyjmujemy i kładziemy na mocno rozgrzany, dość głęboki olej. Smażymy z każdej strony na rumiano na sporym ogniu. Wyjmujemy z tłuszczu i osączamy na papierowych ręcznikach.
7. Kiedy skończy nam się panierka w słoju, wsypujemy drugą porcję i postępujemy tak samo, aż usmażymy całe mięso.
8. Kurczak jest pyszny na gorąco i na zimno. Na ciepło z ziemniakami lub frytkami, z dodatkiem surówek.