Coco Extazy
Coś lekkiego dla miłośników tropikalnych smaków takich jak kokos i ananas. Przyznaję, że osobiście nie jestem fanką tych smaków, ale tutaj, w połączeniu, bardzo polecam. Specyfika tego drinka to właśnie taka wycieczka w tropikalne kraje, zarówno zimą, jak i latem. Przepis na ten drink zaczerpnęłam z książki Agnieszki Skupieńskiej „Przepisy na proste drinki. Podaję proporcję na jeden drink podany w szklance typu Hurricane.
Składniki:
- 30ml syropu blue curacao
- 40ml likieru blue curacao
- 40ml wódki
- 40ml Malibu
- lód
- ok. 100-150ml soku ananasowego
Wykonanie:
1. Do szklanki w typie Hurricane wlewamy syrop curacao.
2. Na syrop wkładamy kostki lodu (mniej więcej do 2/3 szklanki).
3. Delikatnie i powoli, po kostkach lodu wlewamy sok ananasowy tak, by ułożył się nad syropem.
4. Wódkę, likier blue curacao i Malibu mieszamy razem, a potem bardzo wolno i delikatnie wlewamy po kostkach lodu na wierzch drinka. W ten sposób powinny ułożyć się trzy wyraźne warstwy.