Kurczak po koreańsku
Rewelacyjnie przyrządzony kurczak, pikantny, a jednocześnie słodki, z wyraźną nutą sosu chilli. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, ale zmodyfikowałam go po swojemu i w takiej postaci teraz przyrządzam. Po oryginalną recepturę zapraszam na powyższą stronę. Kurczak też najlepiej smakuje nam z ryżem, ale wspaniale komponuje się również z makaronem ryżowym.
Składniki do przygotowania mięsa:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 roztrzepane jajka
- 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól do smaku
- olej do smażenia
- ręczniki papierowe do osączania
Składniki na sos:
- 4 ząbki świeżego czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 6 łyżek słodkiego sosu chilli
- 6 łyżek ketchupu
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę.
2. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do trzeciego naczynia wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy do niej słodką paprykę i granulowany czosnek oraz trochę soli i mieszamy.
3. Składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy.
4. Kurczaka panierujemy w mące ziemniaczanej, w jajkach i w mące pszennej z przyprawami.
5. W głębszej patelni rozgrzewamy olej, trochę głębszą warstwę niż dla zwykłych kotletów. Kurczaka smażymy na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. Wyjmujemy z tłuszczu i kładziemy na ręcznikach papierowych do osączenia.
6. Resztę oleju wylewamy, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Na tak przygotowaną wlewamy sos, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
7. Na sos wrzucamy kurczaka i mieszamy, by sos dobrze go oblepił.
8. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając.
9. Danie można posypać szczypiorkiem lub posypać sezamem albo tez użyć obu tych dodatków.