Przepisy

Kurczak po koreańsku




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kurczak po koreańsku

Print Friendly, PDF & Email

Rewelacyjnie przyrządzony kurczak, pikantny, a jednocześnie słodki, z wyraźną nutą sosu chilli. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, ale zmodyfikowałam go po swojemu i w takiej postaci teraz przyrządzam. Po oryginalną recepturę zapraszam na powyższą stronę. Kurczak też najlepiej smakuje nam z ryżem, ale wspaniale komponuje się również z makaronem ryżowym.

Składniki do przygotowania mięsa:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • ręczniki papierowe do osączania

Składniki na sos:

  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 6 łyżek słodkiego sosu chilli
  • 6 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki cukru

Wykonanie: 

1. Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę.

2. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do trzeciego naczynia wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy do niej słodką paprykę i granulowany czosnek oraz trochę soli i mieszamy.

3. Składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy.

4. Kurczaka panierujemy w mące ziemniaczanej, w jajkach i w mące pszennej z przyprawami.

5. W głębszej patelni rozgrzewamy olej, trochę głębszą warstwę niż dla zwykłych kotletów. Kurczaka smażymy na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. Wyjmujemy z tłuszczu i kładziemy na ręcznikach papierowych do osączenia.

6. Resztę oleju wylewamy, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Na tak przygotowaną wlewamy sos, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

7. Na sos wrzucamy kurczaka i mieszamy, by sos dobrze go oblepił.

8. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając.

9. Danie można posypać szczypiorkiem lub posypać sezamem albo tez użyć obu tych dodatków.

Azjatyckie smakiZ mięs