Przepisy

Gulasz drobiowy




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Gulasz drobiowy

Print Friendly, PDF & Email

Aromatyczny, wyrazisty w smaku, pyszny z ziemniakami, z makaronem lub bez dodatków. W dodatku robi się go szybko i łatwo. Jego zaletą jest to, że nie przygotowujemy sosu z torebki, tylko z prawdziwej śmietany, a więc ograniczamy chemię do minimum.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka lub indyka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
  • Na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml śmietany 18%
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki pszennej

Wykonanie:

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy trochę soli do smaku, pieprzu, papryki w proszku (ja dałam również trochę przyprawy do grilla), mieszamy ręką i wstawiamy na 15 minut do lodówki.

2. Cebule kroimy w plasterki, podsmażamy na tłuszczu, kiedy się zrumieni, przekładamy do garnka. Na tłuszcz pozostały po cebuli wrzucamy mięso i obsmażamy często mieszając.

3. W międzyczasie marchew obieramy, myjemy i szatkujemy na drobniutko (ja to zrobiłam w ręcznym robocie, misce z ostrzami, ale marchew można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).

4. Mięso przekładamy do garnka z cebulą, a na patelnię wrzucamy marchew i obsmażamy aż trochę zmięknie.

5. Śmietankę wlewamy do małego garnuszka lub rondelka, wciskamy do niej dwa ząbki czosnku, dodajemy trochę soli i pieprzu, płaską łyżeczkę cukru oraz majeranek (jeśli ktoś nie lubi majeranku, może go nie dać, sos nie straci na smaku, będzie łagodniejszy). Mieszamy. Dodajemy mąkę i rozcieramy razem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż ukażą się bąbelki, często mieszając.

6. Marchew dodajemy do mięsa, wszystko zalewamy ciepłym sosem i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. W razie konieczności można dolać trochę wody.

7. W wersji dla dzieci do sosu zamiast czosnku możemy dodać natkę pietruszki – będzie łagodniejszy.

Z mięs