Przepisy

Filet z kurczaka w panierce do tempury




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Filet z kurczaka w panierce do tempury

Print Friendly, PDF & Email

Tempura jest potrawą kuchni japońskiej, ale wywodzi się z Portugalii. Tempurą mogą zostać kawałki kurczaka, warzywa czy krewetki. U nas dzisiaj najprościej, czyli pierś z kurczaka. W tym przepisie użyłam panierki do tempury już w postaci gotowej mieszanki, bardzo wygodnej w użyciu, pochodzącej z Korei, z firmy Ottogi. Kurczaka jedliśmy w towarzystwie ziemniaczanego puree oraz colesława i mieszanki sałat ze śmietaną.

 
Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • 4 łyżki panierki do tempury
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka w proszku
  • granulowany czosnek
  • olej do smażenia
  • ręczniki papierowe do osączenia

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z chrząstek i kroimy w paski lub większą kostkę.

2. Doprawiamy do smaku przyprawami i chowamy do lodówki na 30-40 minut.

3. Na patelni rozgrzewamy większą porcję oleju.

4. Kawałki kurczaka panierujemy po kolei w mące, jajku i panierce do tempury.

5. Smażymy na złoto z obu stron, po czym osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

6. Tak usmażony kurczak jest smaczny zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Azjatyckie smakiZ mięs