Filet z cebulką
Mała wariacja na temat dukanowskiego pieczonego fileta, bo ileż można jeść to samo, tak samo 😉 Świetny na ciepło, nabiera wyrazistego smaku, tak samo jest dobry na zimno do pieczywa lub dukanowskich chlebków otrębowych.
Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- średnia cebula
- sól do smaku
- papryka w proszku (słodka)
- czosnek granulowany
Wykonanie:
1. Filety myjemy i z grubszej strony przekrawamy w poprzek do połowy (nie do końca). Lekko solimy (można też skropić jasnym sosem sojowym). W rozcięciu mięso posypujemy do smaku granulowanym czosnkiem.
2. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w rozcięciu filetów.
3. Filety układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez pół godziny.