Przepisy

Szaszłyki z azjatycką nutą




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Szaszłyki z azjatycką nutą

Print Friendly, PDF & Email

Pieczone bez tłuszczu, z orientalnym posmakiem za sprawą sosu teriyaki. Filet z kurczaka w skromnym towarzystwie cebuli i grubego szczypioru świetnie pasuje do frytek i ziemniaczanych talarków, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami i ryżem.
 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • dwie średnie cebule
  • kilka lub nawet kilkanaście gałązek grubego szczypioru (dymka)
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

1. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.

2. Sosy oraz imbir mieszamy w misce i wrzucamy do niego kurczaka. Mieszamy, po czym odstawiamy mięso do lodówki na minimum godzinę.

3. Cebule przekrawamy na cztery części, rozdzielamy na plastry.

4. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i zwinięty na kilka razy szczypior.

5. Szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.

Azjatyckie smakiZ mięs