Bułki pszenne – codzienne
Pyszne, mięciutkie, uniwersalne bułeczki na drożdżach, które idealnie nadają się na codzienne pieczywo, na kanapki, do pracy, do szkoły, jako przekąska. Z racji swojej uniwersalności można z nich przyrządzić pyszne kanapki, zjeść je na słodko z konfiturą lub skonsumować jako dodatek do sałatek. Zaletą tych bułeczek jest to, że pozostają one świeże i miękkie także na drugi dzień. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8-10 bułek.
Składniki:
- 700g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 25g prawdziwego masła (roztopionego)
- 0/5 szklanki letniego mleka
- 20g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 300ml letniej wody
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut, aby się spieniły.
2. Mąkę i sól mieszamy w dużej misce.
3. Do mąki dodajemy spienione drożdże, wodę i roztopione (ale przestudzone) masło. Wyrabiamy ciasto rękami, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy.
6. Dzielimy je na 8-10 części i formujemy bułeczki – mogą być okrągłe lub owalne.
7. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
9. Nagrzany piekarnik naparowujemy.
10. Bułki nacinamy wzdłuż, zraszamy wodą i wstawiamy do piekarnika.
11. Ponownie naparowujemy piekarnik, zamykamy i pieczemy bułeczki przez 30-35 minut.
12. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.