Przepisy

Bułki pszenne – codzienne




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Bułki pszenne – codzienne

Print Friendly, PDF & Email

Pyszne, mięciutkie, uniwersalne bułeczki na drożdżach, które idealnie nadają się na codzienne pieczywo, na kanapki, do pracy, do szkoły, jako przekąska. Z racji swojej uniwersalności można z nich przyrządzić pyszne kanapki, zjeść je na słodko z konfiturą lub skonsumować jako dodatek do sałatek. Zaletą tych bułeczek jest to, że pozostają one świeże i miękkie także na drugi dzień. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8-10 bułek.

 

Składniki:

  • 700g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 25g prawdziwego masła (roztopionego)
  • 0/5 szklanki letniego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300ml letniej wody

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut, aby się spieniły.

2. Mąkę i sól mieszamy w dużej misce.

3. Do mąki dodajemy spienione drożdże, wodę i roztopione (ale przestudzone) masło. Wyrabiamy ciasto rękami, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk.

4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy.

6. Dzielimy je na 8-10 części i formujemy bułeczki – mogą być okrągłe lub owalne.

7. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.

9. Nagrzany piekarnik naparowujemy.

10. Bułki nacinamy wzdłuż, zraszamy wodą i wstawiamy do piekarnika.

11. Ponownie naparowujemy piekarnik, zamykamy i pieczemy bułeczki przez 30-35 minut.

12. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.

Bułki i bułeczki