Przepisy

Zdrowe bułeczki orkiszowo-żytnie




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Zdrowe bułeczki orkiszowo-żytnie

Print Friendly, PDF & Email

Chciałam upiec jakieś w miarę zdrowe pieczywo specjalnie dla siebie i wybór padł na bułeczki orkiszowo-żytnie mojego pomysłu. Wyszły niewysokie, podobne z wyglądu do pszennych ciabattek. Są zrobione w połowie z mąki, w połowie z zaparzonych ziaren, dość dietetycznie, zdrowo, mnóstwo błonnika, do tego chrupiąca skórka, pyszne z masłem i rzodkiewką. Polecam Wam, jeśli jesteście na niezbyt restrykcyjnym Dukanie.

Składniki:

  • 220g mąki orkiszowej (typ 700)
  • 50g mąki żytniej (typ 720)
  • 50g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • szklanka otrębów owsianych
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki ziaren sezamu (+ trochę do posypania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka masła
  • półtorej szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki letniego mleka (+ trochę do posmarowania)

Wykonanie:

1. Mąki wsypujemy do miski.

2. Płatki owsiane, otręby, sezam, masło, sól i pół łyżeczki cukru wsypujemy do drugiej miski i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by napęczniały.

3. Drożdże rozcieramy z połową łyżeczki cukru w letnim mleku i odstawiamy na kilka minut.

4. Do miski z mąką wlewamy zaczyn z drożdży oraz zaparzone ziarna i wyrabiamy mikserem z hakami przez kilka minut. Ciasto będzie luźne i raczej nie uformujemy go w kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

5. Blat posypujemy mąką razową lub otrębami i wyjmujemy na nie ciasto. Odgazowujemy je i umączonymi dłońmi odrywamy po kawałku ciasta, toczymy z niego wałeczki (obtaczając je w razowej mące) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzi 6-7 bułeczek. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.

6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Bułki smarujemy letnim mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy bułki około 35 minut. Studzimy na kratce.

Bułki i bułeczkiDieta Dukana