Kruchy schab
Kruchuteńki schab, który szybko się przyrządza i który wybornie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i innymi dodatkami oraz surówkami. Pyszny w dniu gotowania i na drugi dzień po odgrzaniu (na drugi dzień nawet lepszy), a w dodatku bez dodatku soli. Polecam jako główne danie obiadowe. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kwestia smaku i przerobiłam po swojemu.
Składniki:
- 8 kotletów schabowych ze schabu środkowego (o grubości ok. 1cm, niezbitych)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie z suszonym oregano)
- 1 średni por
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 600ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz i czerwona suszona papryka do smaku (słodka)
- szczypta oregano
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1. W garnku podgrzewamy oliwę.
2. Por kroimy w krążki i wrzucamy na gorącą oliwę. Dusimy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
3. Czosnek siekamy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do pora. Mieszamy i dusimy razem.
4. Do gorącej wody dodajemy sos sojowy i całość wlewamy do garnka, mieszamy, dodajemy paprykę, pieprz i oregano do smaku.
5. Kiedy całość się zagotuje, wkładamy na wywar mięso. Kiedy wywar ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso ok. 30-35 minut. W połowie gotowania warto je odwrócić.
6. W międzyczasie marchew kroimy w kostkę.
7. Po podanym czasie wrzucamy marchew do dania, mieszamy i ponownie gotujemy jeszcze przez ok. 40-45 minut, aż mięso oraz marchew będą miękkie i kruche.
8. Na koniec dodajemy do mięsa obie mąki, mieszamy i zdejmujemy całość z ognia.