Przepisy

Kruchy schab




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kruchy schab

Print Friendly, PDF & Email

Kruchuteńki schab, który szybko się przyrządza i który wybornie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i innymi dodatkami oraz surówkami. Pyszny w dniu gotowania i na drugi dzień po odgrzaniu (na drugi dzień nawet lepszy), a w dodatku bez dodatku soli. Polecam jako główne danie obiadowe. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kwestia smaku i przerobiłam po swojemu.

Składniki:

  • 8 kotletów schabowych ze schabu środkowego (o grubości ok. 1cm, niezbitych)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie z suszonym oregano)
  • 1 średni por
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 600ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz i czerwona suszona papryka do smaku (słodka)
  • szczypta oregano
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. W garnku podgrzewamy oliwę.

2. Por kroimy w krążki i wrzucamy na gorącą oliwę. Dusimy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.

3. Czosnek siekamy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do pora. Mieszamy i dusimy razem.

4. Do gorącej wody dodajemy sos sojowy i całość wlewamy do garnka, mieszamy, dodajemy paprykę, pieprz i oregano do smaku.

5. Kiedy całość się zagotuje, wkładamy na wywar mięso. Kiedy wywar ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso ok. 30-35 minut. W połowie gotowania warto je odwrócić.

6. W międzyczasie marchew kroimy w kostkę.

7. Po podanym czasie wrzucamy marchew do dania, mieszamy i ponownie gotujemy jeszcze przez ok. 40-45 minut, aż mięso oraz marchew będą miękkie i kruche.

8. Na koniec dodajemy do mięsa obie mąki, mieszamy i zdejmujemy całość z ognia.

Z mięs