Szybka zupa kalafiorowa
Przepyszna zupa z kalafiorem, ziemniakami i drobniutko posiekanym mięsem. Jej największą zaletą jest to, że robi się ją bardzo szybko, bez czekania na wywar i godzinnego gotowania. Polecam na zimowe, chłodne popołudnia, obłędnie smakuje z dodatkiem świeżej pszennej bułki.
Składniki:
- kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego (objętościowo ok. dwóch kotletów)
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- średni por
- ok. 400g ziemniaków
- ok. 500g kalafiora (różyczki, może być świeży lub mrożony)
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Cebulę siekamy drobno, w piórka lub kostkę, ząbek czosnku obieramy.
2. W większym garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i szklimy, często mieszając, na niedużym ogniu.
3. Mięso kroimy w drobniutką kosteczkę.
4. Do zeszklonej cebuli dodajemy cały ząbek czosnku i pokrojone mięso, obsmażamy na małym ogniu, aż się lekko zrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, por kroimy w półplasterki, seler w kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa i zalewamy 1 litrem wody.
6. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem.
7. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (mniejszą lub większą, jak lubicie).
8. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ziemniaki i kalafiora. Ząbek czosnku (jeśli znajdziecie 😉 ) można rozgnieść widelcem i zostawić w zupie.
9. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków i kalafiora, czyli ok. 20-25 minut.
10. Z zupy odlewamy 2-3 łyżki z warzywami i blendujemy, dodajemy do zupy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Blendowanie nie jest konieczne, ale dodaje zupie gęstości i smaku.
11. Natkę drobno siekamy, dodajemy do zupy, mieszamy.