Przepisy

Torcik czekoladowy




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Torcik czekoladowy

Print Friendly, PDF & Email

Mały torcik pieczony w niedużej tortownicy, może być dwu- lub trzywarstwowy, bardzo dobrze się kroi i dzieli w poprzek na krążki. Obłędnie czekoladowy, bo też jego bazą jest czekoladowe ciasto, a nie biszkopt. Za sprawą dodatku Nutelli do kremu, całość smakuje wyśmienicie. Słodycz kremu jest przełamana kwaskowym dżemem – tutaj wiśniowym, ale możecie użyć dowolnego dżemu, konfitury lub powideł. W przepisie użyłam zdjęć dwóch różnych torcików: jednen z nich jest dodatkowo zdobiony złotym sprayem spożywczym.
Składniki na ciasto:

  • 50g masła (prawdziwego, min. 82%, nie używamy tutaj zamienników ani margaryny)
  • 100g czekolady deserowej dobrego gatunku (u mnie klasyczna gorzka Wedla, 64%)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 150g mąki pszennej do ciast (typ 450 lub 550)
  • 2 całe jajka
  • 150g białego cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 150g masła (prawdziwego)
  • 2 płaskie łyżki kakao ciemnego, naturalnego
  • 100g cukru pudru (ważne, by był miałki)
  • 350g kremu Nutella

Do nasączenia:

  • 0,25 szklanki syropu wiśniowego (lub alkoholu, jeśli wolimy)
  • 0,25 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 100g konfitury wiśniowej
  • ozdoby cukrowe lub inne, owoce, posypki, orzechy

Wykonanie: ciasto

1. Masło na ciasto kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i roztapiamy wszystko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło i nie zagotowało. Dodajemy kakao i mleko i wszystko razem podgrzewamy.

2. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, odstawiamy z ognia. Stopniowo, mieszając, dodajemy śmietanę i jajka. Mieszamy. Odstawiamy.

3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.

4. Masę czekoladową wlewamy do mieszanki z mąką i mieszamy widelcem do połączenia się składników.

5. Dno małej tortownicy (18cm) wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Boki lekko smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza przez ok. 35-45 minut. Warto sprawdzić patyczkiem.

7. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na pół godziny w formie. Potem wyjmujemy i studzimy na kratce.

Wykonanie: krem

1. Masło kroimy na małe kawałki (powinno mieć temperaturę pokojową, możemy je też lekko zmiękczyć w mikrofalówce) i ucieramy mikserem na puch. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder i ucieramy dalej.

2. Kiedy masa ładnie się połączy i nabierze puszystości, stopniowo – po łyżce – dodajemy Nutellę i ucieramy na gładki krem.

Wykonanie: torcik

1. Ostudzone ciasto przekrawamy w poprzek ostrym i długim nożem na trzy blaty.

2. Mieszamy wodę i syrop wiśniowy i nasączamy nim za pomocą łyżki dolny blat, pamiętając o dokładnym nasączeniu brzegów – na ogół to one pozostają zbyt suche.

3. Dolny blat smarujemy dżemem, przykładamy środkowym blatem, który również nasączamy. Wykładamy na niego ok. 1/3 kremu i równomiernie rozprowadzamy. Nie martwcie się, kremu z powodzeniem wystarczy na cały tort.

4. Ostatniego blatu nie nasączamy, kładziemy go na szczycie naszego tortu, wykładamy na niego krem, rozprowadzamy go równo po całości blatu oraz po brzegach tortu.

5. Torcik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Ozdabiamy według uznania: ozdobami cukrowymi, posypkami, figurkami lub kleksami z resztek kremu. Ozdoby typu opłatki i cukrowe układamy na torcie przed podaniem.




Ciasta i desery