Rwany chlebek czosnkowy
Chleb, którego nie kroimy, a rwiemy, z prawdziwym masłem i oliwą, idealny do sałatek, jako przekąska czy też alternatywa dla zwykłego chleba do wędlin, serów i innych zimnych dań.
Składniki na ciasto:
- 20g świeżych drożdży
- 300g mąki pszennej
- 150ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie oliwa z oregano)
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe:
- 70g prawdziwego masła (minimum 82%)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i połową szklanki wody, po czym odstawiamy na 10-15 minut, aż się spienią.
2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól oraz oliwę.
3. Dodajemy spieniony rozczyn z drożdży i resztę wody.
4. Ciasto wyrabiamy rękami do chwili aż składniki połączą się, a ciasto stanie się elastyczne i będzie ładnie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
5. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Jeśli jej nie mamy, można je drobniutko posiekać. Miękkie masło wkładamy do miseczki, dodajemy czosnek, posiekaną natkę pietruszki i oliwę oraz sól. Wszystko razem mieszamy (np. widelcem) i odkładamy na bok.
6. Małą tortownicę o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia.
7. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2cm. Cały placek smarujemy masłem i kroimy na paski o szerokości ok. 4-5cm. Zwijamy je w harmonijkę i układamy pionowo w tortownicy.
8. Chleb pieczemy w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza przez 40 minut, aż zrumieni się z wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na talerz. Polecam spróbować jeszcze gorący 🙂