Bałkanka (ciasto chałwowe bez pieczenia)
Bez pieczenia, zatem przygotowanie tego ciasta nie jest ani trudne, ani kłopotliwe. Ważne, by na noc zostawić je w lodówce, by całość się ustała, a biszkopty odpowiednio zmiękły.
Składniki:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów (po 200g)
- 180g miękkiego masła (prawdziwego, minimum 82%)
- 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g)
- 80g białego cukru
- 250g serka mascarpone
- 100g chałwy waniliowej
- 100g chałwy kakaowej
- ok. 30g czekolady mlecznej do dekoracji wierzchu
Wykonanie:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach miksera.
2. Do masła dodajemy po jednym serku i ucieramy na niskich obrotach.
3. Dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy.
4. Chałwę kruszymy (bądź traktujemy blenderem) i dodajemy do masy, mieszamy.
5. Blaszkę o wymiarach ok. 22×22 wykładamy papierem do pieczenia.
6. Na dnie blachy układamy biszkopty, wykładamy na nie połowę masy chałwowej, wygładzamy.
7. Wykładamy drugą część biszkoptów, smarujemy resztą masy. Wygładzamy i wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
8. Przed podaniem ścieramy na ciasto czekoladę.