Przepisy

Bałkanka (ciasto chałwowe bez pieczenia)




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Bałkanka (ciasto chałwowe bez pieczenia)

Print Friendly, PDF & Email

Bez pieczenia, zatem przygotowanie tego ciasta nie jest ani trudne, ani kłopotliwe. Ważne, by na noc zostawić je w lodówce, by całość się ustała, a biszkopty odpowiednio zmiękły.

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów (po 200g)
  • 180g miękkiego masła (prawdziwego, minimum 82%)
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g)
  • 80g białego cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 100g chałwy waniliowej
  • 100g chałwy kakaowej
  • ok. 30g czekolady mlecznej do dekoracji wierzchu

Wykonanie:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach miksera.

2. Do masła dodajemy po jednym serku i ucieramy na niskich obrotach.

3. Dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy.

4. Chałwę kruszymy (bądź traktujemy blenderem) i dodajemy do masy, mieszamy.

5. Blaszkę o wymiarach ok. 22×22 wykładamy papierem do pieczenia.

6. Na dnie blachy układamy biszkopty, wykładamy na nie połowę masy chałwowej, wygładzamy.

7. Wykładamy drugą część biszkoptów, smarujemy resztą masy. Wygładzamy i wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.

8. Przed podaniem ścieramy na ciasto czekoladę.


Ciasta i desery