Przepisy

Placek czekoladowy




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Placek czekoladowy

Print Friendly, PDF & Email

Bardzo proste i mało pracochłonne ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Robi się je szybko, piecze się również szybko, więc jak najdzie nas ochota na coś słodkiego, zawsze możemy z tego przepisu skorzystać. Do ciasta można dodać posiekane orzechy lub migdały.

Składniki na ciasto:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 80g masła (prawdziwego)
  • 125ml chłodnego mleka
  • pół fiolki aromatu migdałowego do ciast
  • 100g białego cukru
  • 50g brązowego cukru
  • 155g mąki pszennej
  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g masła (prawdziwego)

Wykonanie:

1. Masło i czekoladę przeznaczone na ciasto wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Kiedy wszystko się roztopi, zdejmujemy z ognia. Wlewamy do mieszanki mleko i dokładnie mieszamy.

2. Jajka w całości ucieramy z cukrami na puszystą masę.

3. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

4. Mąkę z proszkiem dodajemy po łyżce do masy jajecznej i ucieramy na wolnych obrotach.

5. Masę czekoladową wlewamy do ciasta i ucieramy, aż składniki się połączą.

6. Blaszkę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy na nią ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut, do suchego patyczka.

7. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i odstawiamy na ok. 40 minut.

8. Po tym czasie szykujemy polewę. Wszystko roztapiamy w rondelku, mieszając, na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, polewamy ciasto i zostawiamy wszystko do przestygnięcia.

Ciasta i desery